A Forma-1 világa attól szép, hogy a versenyeken kívül is mindíg szolgáltat izgalmakat, vagy legalábbis némi csámcsogni valót. És a lerágott csontokat sem dobják a kukába, újra és újra beleharapnak, remélve, talán maradt még rajta emészteni való. 

Az idei szezon állandó témája, Kimi Raikönnen visszatérése, és Michael Schumacher végleges visszavonulása volt. Most én első kézből jelenthetem, mindkét hír igaz! Nem beszéltem ugyan egyik pilótával sem, sőt egyik pilóta sem tett olyan nyilatkozatot, ami ezt igazolná, de én tudom. Kimi vissza tér! Persze az is lehet, hogy mégsem, de azt majd egy másik hírben, csak én, csak Nektek megint megírom, egy igaz hírként. Schumival kapcsolatban szintén igaz az, hogy visszavonul. Ezt is tudom! Ha esetleg időközben meggondolná magát, majd arról is elsőként tájékoztatlak benneteket.

Hát nagyjából így fest manapság, a hiteles tájékoztatás. Az olvasottság növelése okán minden eszköz megengedett. Egyes oldalak híreket találnak ki, olyan címekkel, amik pontosan a hír ellenkezőjét sugallják, így az olvasóra bízzák annak eldöntését, hogy mi a valóság.

És akkor ott vannak még a "megmondó" emberek. Ők azok, akik egykor jó ötlettől vezérelve, a nagy csapatok nevét maguk érdekébe állítva, rajongó klubbokat hoztak létre, különböző közösségi oldalakon. Ezután semmit sem kellett tenniük, az emberek a nagy név okán tömegesen csatlakoztak ezekhez a klubbokhoz. Mert az emberek imádják, ha valahová tartozhatnak. Igen ám, de ezeket az embereket hírekkel kell kiszolgálni. Na ez már nehezebb kérdés, megfelelő szellemi kapacitás hiányában. Egyes klubok létszáma a nagy névnek köszönhetően, ma már több tízezerre tehető, és az egykori ötletgazda kezdi elhinni magáról, hogy ez a hatalmas létszám neki szól, maga miatt van ennyi tagja a klubjának.

 

És innentől kezdve osztja is az észt rendesen. Az üzenő falakon és egyéb fórumokon egyik ostobasága a másik után jelenik meg, gyakran olyan logikátlan megállapításokkal, mint ha azt direkt csinálná. Pedig nem. Tényleg elhiszi magáról, hogy valójában ő tudja a frankót, és ez a pökhendiség ráadásul jó adag butasággal, és szorgalommal párosul. Önnön nagysága hangsúlyozására még honlapot is készít a legendás név állarca mögé bújva, de arra már nem futja, hogy a honlapon saját írásai jelenjenek meg. Az sem jut eszébe, hogy talán keresni kellene lelkes amatőröket, akik alapos utánjárás után képesek lennének jó cikkeket írni. Inkább innen-onnan bemásolgatva híreket, nem mérlegelve azok valóságtartalmát - az aljára azért oda biggyesztve a forrást- , tovább hírdeti önnön nagyságát.

Az ilyen honlap az elektronikus média szégyene. Nem azzal van a baj, ha egy-két jó cikket bemásolnak. Magával a koncepcióval van baj. Nincs igénye arra, hogy szellemi értéket állítson elő, egyszerűbb mások által megírt cikkekel, más tollával ékeskedni. És ezzel jelentős kárt okoz azoknak, akikben még van ambíció, a rajongók hiteles tájékoztatására. Ezek az emberek a Formula-1-es újságírás hiénái, akik ostobaságukkal rengeteget ártanak a valódi, elkötelezett "firkászoknak", és ezzel lassan elbulvárosítják a szaksajtót, hiszen ártalmas tevékenységükkel olyan szurkolói, olvasói igényeket keltenek életre, amit a komoly szakírók is kénytelenek kiszolgálni, ha nem akarnak olvasó nélkül maradni.

szerző: F-1 brazen

A bejegyzés trackback címe:

https://f-1brazen.blog.hu/api/trackback/id/tr62331258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jancsips 2010.10.04. 13:30:10

Sziasztok!
Érdekes egy blog :) Végig olvastam, de minek. Magam is amatőr oldalszerkesztő lennék. Én is megmondom a frankot. Sőt!!!! Cikket is másolok. Mindenkinek megvannak a maga korlátai. Nem tudom észre vetted-e, de te is olyan vagy akikről írsz:) A nagy véleményeid olyanok, hogy minden második bulvár oldalon találhatóak ilyen tartalmú írások:) Szóval tömeg cikkek. Látom egy pár emberbe sikerült is bele kötni. Ez kicsit tényleg vicces, hogy név nélkül ilyen bátran szembe mersz szállni. Végül is így korrekt. Azért sok sikert a bloghoz! Mond meg nekik:S

F-1 brazen 2010.10.04. 14:06:40

Ok, köszi a bíztatást. Nagyon jó, hogy ilyen értelmesen hozzászóltál, bár kicsit az az érzésem, hoigy csak ezért regisztráltál az indapasszon. Hogy miért gondolom ezt? Mert ma történt a regisztrációd, és rögtön engem találtál meg....kilóg a lóláb kiskatona :)

F-1 brazen 2010.10.04. 15:33:13

@jancsips: Miért lényeges, az hogy ki ír egy cikket, miért nem az, hogy mit ír? Nézd csak meg az origót, az indexet, és mág sorolhatnám, nincs aláírás sok esetben. Én nem bántóan írtam, onnantól kezdve lett bántó a dolog, hogy valaki magára ismert.De ha magára ismert, az sok mindent jelent. Ha én tényeket írok, annak utána nézek, ha fikció amit írok, azt úgy teszem, hogy egyértelmű legyen, hogy az fikció (Mi lesz veletek kis csapatok). Megvitathatjuk bármelyik írásomat akár soronként is, nem sok értelmét látom. Egy tény viszont, egy írással lehet egyet érteni, vagy sem. Ha az egyet nem értésednek hangot adsz, arra az író reagál. én ezt érvekkel teszem, addig semmit sem írok le, amig nem vagyok meggyőződve, hogy érvekkel is meg tudom védeni álláspontomat.

jancsips 2010.10.05. 00:55:56

@F-1 brazen: ősszintén az olyan cikk számomra szinte semmit sem ér (pláne ha megmondós) ahol nincs szerkesztő. Ha hihetetlen, ha nem első dolgom kikeresni kiírta. Mert így legalább sejtem mire számíthatok. A név nélküli cikkeket nagyrészt el sem olvasom. Legyen az origo vagy bármi. Mert ha valaki hasonló dolgot ír (nem csak rád értem) név nélkül, ha nem is konkrét személy elleni sértő célzásokat tesz. Ha igaza is van akkor is az a legkevesebb, hogy azt névvel teszi. Már csak a korrektség miatt is. Na meg azzal bizonyítja, hogy igen is én írtam, és komolyan is gondolom. Név nélkül olyan személytelen még akkor is ha igaz amit írsz. Az lenne igazán hiteles, bátor és kompromittáló, ha te vállalod amit írsz. Pedig jók az írások. Még ha nem is értek egyet mindennel. Így csak egy megbántott embernek tűnsz akit a többiek kizavartak a homokozóból az óvodában.
süti beállítások módosítása